Carl Gustaf begint aan verjaardagsmarathon

Koning Carl Gustaf is zaterdag pas jarig maar maandagavond is hij samen met koningin Silvia begonnen aan een lange verjaardagsmarathon, met deze week elke dag wel een festiviteit. De Zweedse koning wordt op 30 april 70 jaar en heeft in interviews al gezegd niet aan pensionering te denken. Hij voelt zich nog jeugdig en fit.

In het Koninklijke Theater woonde het koningspaar met prins Daniel en Carl Philip een avond bij waarin de Oostzee centraal stond en die werd aangekondigd als een ontmoeting tussen kunst en wetenschap. Het programma was samengesteld door onder meer de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen, de Koninklijke Zweedse Academie van Krijgskunde en de Koninklijke Zweedse Academie van Landbouw en Bosbouw.

Vanuit verschillende invalshoeken werd gekeken naar de toekomst en de bedreigingen van de Oostzee, zoals naar geologie en bevolkingsmigratie, ecosystemen en milieueffecten, veiligheidsbeleid, commerciële handel en recreatie. Sprekers waren onder meer oud-minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt en de voormalige opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten, Sverker Goranson.