Denmark Parliament Opening

Brengt koningin Margrethe de kerst alleen door?

De Deense koningin Margrethe moet haar plannen voor de kerstvakantie aanpassen vanwege de nieuwe strenge coronamaatregelen in Denemarken. Ze gaat niet naar Schackenborg Slot in het zuiden van Jutland, maar blijft in Marselisborg bij Aarhus. Dat heeft het Deense hof donderdag bekendgemaakt.

Margrethe hoeft de feestdagen gelukkig niet alleen door te brengen. Haar in Frankrijk wonende zoon prins Joachim komt met zijn vrouw prinses Marie en zijn vier kinderen met de kerst naar Aarhus. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zij Margrethe op Schackenborg zouden ontvangen, de voormalige gezinswoning in Møgeltønder.

Het kroonprinselijk gezin brengt de kerst door in het eigen paleis in Kopenhagen, zo bevestigde het hof. De voor 4 januari geplande kleinschalige nieuwjaarsontvangst in Christiansborg Slot in Kopenhagen, die het gebruikelijke grote festijn op Nieuwjaarsdag moet vervangen, is afgelast. Het uitwisselen van nieuwjaarswensen gebeurt nu schriftelijk. Wel houdt Margrethe de traditie van haar nieuwjaarstoespraak in stand, die ze live uitspreekt op 31 december.

Mette Frederiksen, de Deense premier, kondigde woensdag aan dat Denemarken met de kerst in een volledige lockdown gaat om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle winkelcentra zijn inmiddels gesloten en de rest van de winkels, met uitzondering van levensmiddelenwinkels en apotheken, moet tussen 25 december en 3 januari de deuren dichthouden.

LEES OOK:

Dit wordt nu vernoemd naar 6-jarige prinses Gabriella van Monaco

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.