Norway Royalty

Bijzonder! Haakon bij viering oudste kerk Noorwegen

Kroonprins Haakon van Noorwegen bezocht een tentoonstelling in de oudste kerk van zijn land ter ere van het 900-jarig bestaan. De Ryggekerk, gebouwd omstreeks 1120 is daarmee de oudste kerk van Noorwegen die nog in gebruik is.

Het huidige altaarstuk van het gebedshuis staat daar al sinds 1740. Van de doopvont wordt geschat dat die stamt uit het jaar 1225 en de preekstoel naar schatting uit 1675. De oudste kerkklok die nog steeds in gebruik is, dateert uit het begin van de 15e eeuw. Tussen 1786 en 1867 was de kerk in privébezit van de plaatselijke rijke boeren.

De Noorse prins ontmoette bij de kerk bisschop Atle Sommerfeldt, priester Tor Bjørn Osberg en pastoor Ingvild Osberg. Op weg naar de kerk speelde de plaatselijke trompettist Stian Omenås muziek ter ere van de komst van Haakon.

In 1967 heeft de stenen kerk een grote restauratie ondergaan. Burgemeester Hanne Tollerud opende de tentoonstelling met de foto’s die ook in het jubileumboek te zien zijn. Sommerfeldt vergezelde de kroonprins voor een rondleiding.

Lees ook:

Eerste schooldag voor prinsen en prinsessen in Spanje en Monaco

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.