132c5e20d310f80e211d4925f5b28da5 17

4 dingen die je niet wist over de Noorse royals

Zo af en toe hoor je iets over de koninklijke familie van Noorwegen, maar wat weet je nu echt over hen? In dit artikel zetten we een aantal bijzondere feitjes op een rij!

1. Het zijn de ‘armste’ royals in de wereld

De koning van Noorwegen is één van de armste royals in vergelijking tot andere koningen. De Noorse koninklijke familie leeft het meest bescheiden leven in vergelijking tot andere koninklijke families in Europa. Ze kleden zich heel simpel, zelfs tijdens formele evenementen. Daarnaast leven ze niet op de belasting van het volk, maar verdienen ze zelf geld. Prins Haakon heeft zelfs een keer samen met de Katzenjammer band een single opgenomen voor kerst. Het werd een groot succes, en al het geld doneerde hij aan een goed doel.

2. De zoon van de koning is getrouwd met een alleenstaande moeder

Prins Haakon is getrouwd met een gewoon burgermeisje, die hij ontmoette op een rock festival. De situatie was wel een beetje ingewikkeld, want Mette-Marit was namelijk een alleenstaande moeder en had in het verleden illegale drugs geprobeerd. Dat zorgde in eerste instantie voor nogal wat ophef in Noorwegen. 

3. Prinses Ingrid Alexia wordt de eerste koningin sinds zes eeuwen

Best bijzonder: Ingrid Alexandra wordt de eerste koningin sinds een wel heel lange tijd. De laatste keer dat er een vrouw aan de top stond, was in de 14e eeuw. 

https://www.instagram.com/p/Bs41XabnJoH/?utm_source=ig_embed

4. De royals zijn grote sportfans

De Noorse koninklijke familie zijn erg betrokken bij sport. Ze zijn regelmatig te zien bij wedstrijden, en koning Harald V deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in 1964, 1968 en 1972. Zijn vader Olav V was een Olympisch kampioen. 

LEES OOK:

Sarah Ferguson: ‘Als toekomstige oma en opa zijn we dolblij’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: Kongahuset.