Wow! Duurste koninklijke scheiding ooit

Aan de lange strijd tussen prinses Haya en sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum is eindelijk een einde gekomen. Dat kostte wel wat.

Het proces was aan ouderwetse pot moddergooien. Het bleek dat de prinses 7 miljoen pond aan afpersers betaalde, zodat die hun mond zouden houden over een relatie die ze met een lijfwacht had.

Het bedrag dat de sjeik moet betalen is vooral zo hoog, doordat de rechter bepaalde dat de prinses zware beveiliging nodig heeft – tegen haar man!

De heerser van Dubai heeft niet alleen de telefoon van de prinses, maar ook die van haar advocaten en haar beveiligers gehackt. Wat hij overigens ontkent.

De 65 pagina’s tellende uitspraak van rechter Moor onthult hoe de prinses miljoenen ponden van de bankrekeningen van haar kinderen haalde om aan de eisen van haar chanteurs te voldoen. De bedreigingen zouden hebben plaatsgevonden nadat zij een affaire had gehad met een van hen terwijl zij nog getrouwd was met de sjeik en in zijn paleis in Dubai woonde.

In april 2019 vluchtte ze met haar twee kinderen, Jalila, nu 14, en Zayed, nu 9, naar het Verenigd Koninkrijk.

De totale scheidingsschikking komt op een recordbedrag van £554.168.065, veel meer dan de £450 miljoen die in 2017 werd toegekend aan Tatiana Akhmedova, de voormalige vrouw van de Russische miljardair Farkhad Akhmedov.

Rechtbankdocumenten onthullen ook hoe de twee-en-een-half jaar durende strijd van de prinses en de sjeik meer dan 140 miljoen pond aan juridische bijstand heeft gekost, waarbij de prinses een ‘astronomische’ 70 miljoen pond heeft betaald en sjeik Mohammed waarschijnlijk nog veel meer.

Verwijzend naar de ‘weelderige en ongekende levensstandaard’ die de prinses en haar kinderen in Dubai genoten, oordeelde rechter Moor dat zij een eenmalige som van £251.500.000 moeten ontvangen, plus een onderwijsfonds van £3,04 miljoen. De rest van de betalingen moest worden gedekt door een bankgarantie van 290 miljoen pond, met nog eens 9.628.065 miljoen pond aan achterstallige betalingen.

De schikking omvatte bijna 21 miljoen pond voor bezittingen die zij in Dubai had achtergelaten, waaronder juwelen, paarden en kleding. Het bedrag omvatte ook bijna 2 miljoen pond voor een keukenuitbreiding en een pizzaoven in haar huis in de buurt van Kensington Palace, evenals 5 miljoen pond per jaar om vakanties te betalen.

De sjeik is volgens ruwe schattingen goed voor 10 miljard.

LEES OOK:

PRINSES HAYA WINT RONDE IN STRIJD OM KINDEREN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph