France Pandemic Coronavirus Covid19

Wauw! Zo veel leverde een schoentje van Marie-Antoinette op

Voordat de Franse revolutie definitief doorbrak, was Marie-Antoinette de laatste koningin van Frankrijk. Een wit, zijden schoentje van haar is nu geveild en leverde een aardige som geld op.

De enkele schoen had enkel wat lichte slijtage, maar was verder in goede staat. Echt grote voeten had de vorstin niet, de schoen meet maat 36. De schoen heeft nogal een avontuur doorstaan. Nadat Marie-Antoinette en haar Lodewijk XVI werden onthoofd in 1793, nam een bekende van het koninklijke stel de schoen in bewaring. En hield deze veilig verborgen.

Maar liefst 227 jaar. Want zo lang bleef het ding in de familie van de bewaarder – een kennis van de baas van Marie Antoinettes kamermeisjes. Maar nu is hij dus geveild. De koper en daarmee de nieuwe eigenaar van de schoen is niet bekend. Wel weten we wat hij of zij ervoor overhad: 44.000 euro maar liefst!

De schoen bleek een geliefd object op de bijzondere veiling: al snel na opening liepen de biedingen op tot 10.000 euro. Hieronder zie je een afbeelding van de schoen van Marie-Antoinette. Zij was de koningin die destijds naar verluidt ‘let them eat cake!’ riep. Haar reactie op het horen dat de boeren en burgers geen brood hadden om te eten. Ze leek hiermee de grote afstand tussen vorstenhuis en volk te benadrukken. Want als de boeren geen brood hadden, hadden ze al helemaal geen cake of taart.

Marie Antoinette Schoen November 2020

LEES OOK:

Bijzonder: dit handgeschreven briefje van Diana duikt nu op

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, AFP/OSENAT