Wat zijn de duurste renovaties geweest door Britse royalty?

Het zal geen verrassing zijn dat koninklijke residenties gepaard gaan met forse renovatiekosten. Vaak worden hiervan de echte kosten openbaar gemaakt zodat het publiek weet hoe duur de renovaties zijn. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in Groot-Brittannië. Opslagruimte huren zullen de Britse royalty’s bovendien naar alle waarschijnlijkheid niet hoeven te doen, ze hebben immers nog wel een andere gebouwen waarin ze hun spullen kunnen plaatsen. In dit artikel kun je lezen wat de duurste renovaties zijn geweest door royalty’s in Groot-Brittannië, waarvan Buckingham Palace natuurlijk verreweg de duurste was. 

Buckingham Palace 

Bij Buckingham Palace loopt een tienjarig renovatieprogramma voor een totaalbedrag van 369 miljoen pond oftewel circa 430 miljoen euro. Het enorme project heeft tot doel de elektrische bekabeling, het sanitair en de verwarming van het paleis te vervangen, om het gevaar van catastrofale storingen die leiden tot brand of overstroming te voorkomen, aangezien deze sinds de jaren vijftig niet zijn vervangen. Het gefaseerd uitvoeren van het werk over een periode van tien jaar bleek de meest kosteneffectieve manier om de diensten te vervangen. 

Royal Lodge Windsor

Prins Andrew heeft een huurovereenkomst gekregen van het Crown Estate voor Royal Lodge Windsor, dat sinds 2004 zijn officiële buitenverblijf is. De hertog heeft privé betaald voor de uitgebreide renovatiewerkzaamheden die sindsdien aan het pand zijn uitgevoerd. Dit is inclusief het toevoegen van een privézwembad aan het pand. In totaal kostte het naar schatting 7,5 miljoen pond, wat omgerekend ongeveer 8,75 miljoen euro is.

Clarence House

Toen prins Charles in 2003 van St James’ Palace naar Clarence House verhuisde, werd ongeveer 5,25 miljoen euro gebruikt van openbare middelen die gereserveerd waren voor het onderhoud van het paleis om het pand te renoveren, dat voorheen de thuisbasis was van zijn overleden grootmoeder. Charles gaf ook bijna 2 miljoen euro van zijn eigen geld uit om verhuiskosten te dekken, kamers voor zijn partner Camilla in te richten en aanvullende verbouwingen.

Kensington Palace

Zoals onthuld in het Sovereign Grant-rapport van 2014, kostte de renovatie van het appartement 1a van de hertog en hertogin van Cambridge, oftewel prins William en prinses Kate Middleton, in Kensington Palace de belastingbetaler 5,25 miljoen euro over twee jaar. Het werk omvatte grote dakreparaties en asbestverwijdering, terwijl prins William en Kate privé betaalden voor een tweede gezinskeuken als aanvulling op de ‘werkkeuken’ die wordt gebruikt voor officiële evenementen.