Warmte kost geld, dus stook bewust

Het laat niet lang meer op zich wachten tot we weer dagelijks de verwarming een slinger geven. Genoeglijke herfsttemperaturen ten spijt moeten we er toch aan geloven. De radiatoren moeten weer warm.

Het loont zich om even te duiken in: energieprijzen vergelijken, want hoe zuinig we ook stoken, de meter draait. Het rendement vraagt om uitleg. Een rekensommetje. Het is de warmte voor de cv-ketel (nuttige hoeveelheid energie) gedeeld door de totaal vrijgekomen energie uit gas uitgedrukt in procenten. Oftewel: rendement is nuttige warmte : totale warmte x 100%. Hoe hoger dit getal, hoe zuiniger je kunt verwarmen. 

Dat het getal boven de honderd uit kan komen is te danken aan de extra warmte afkomstig van waterdamp dat condenseert tot warmte en de extra warmte van elektrische circulatiepomp (betaal je wel elektrakosten over) die aan het water wordt afgestaan. Dat geeft een mooi getal boven de honderd, maar wijkt in principe niet af van de oudere ketels waarbij de berekening ‘anders’ was en deze cadeauwarmte niet werd meegerekend. Het rendement wordt alleen gehaald onder ideale omstandigheden. Er is ook sprake van stilstandverlies als de ketel afslaat als de gewenste warmte is bereikt. Laat je dus niets wijsmaken.