Pexels Photo 266896

Van opstalverzekering naar regeling gaswinningschade

Als u een huis koopt, sluit u meestal direct een opstalverzekering af. Vaak stelt een hypotheekverstrekker het zelfs verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker u uw woning tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Aan problemen door gaswinning dacht niemand, toen enkele jaren geleden de gaswinning in Groningen tot grote schade leidde aan woningen in met name noordoost Groningen.

Scheuren in muren en vloeren, verzakking. Sommige huizen zijn zo erg beschadigd dat het onverantwoord is erin te wonen, zijn onverkoopbaar geworden of kunnen wel opgeknapt maar tegen torenhoge kosten. De schade was enorm met als gevolg ook stress en gezondheidsklachten.

Sinds 1 juli van dit jaar handelt het Instituut Mijnbouwschade Groningen de schades aan de Groningse woningen af. Dat doet ze onafhankelijk van de NAM en de overheid. Het gaat om de schademeldingen vanaf 31 maart 2017. In alle ‘oude’ gevallen heeft de NAM de schade onderhanden genomen en tachtig procent van de gevallen heeft het aanbod voor vergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij geaccepteerd.

Dit is een uitzonderlijke regeling die louter voor de schade van de gaswinning opgaat. Normaal gesproken wordt woningschade door een opstalverzekering gedekt.