Thaise Prinses stelt zich verkiesbaar

De oudste zus van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn wil premier van Thailand worden. Prinses Ubolratana heeft zich gemeld als kandidaat voor de partij Thai Raksa Chart, die banden heeft met de populistische partij van de verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra.

Haar kandidatuur moet nog worden goedgekeurd door een speciale verkiezingscommissie. In Thailand zijn op 24 maart verkiezingen.

Prinses Ubolratana

De 67-jarige Ubolratana deed in 1972 afstand van haar titel toen ze trouwde met een Amerikaan, die ze had ontmoet tijdens haar studie wiskunde en biochemie in de VS. In 1998 scheidde ze van hem en verhuisde terug naar Thailand. Daar kreeg ze weer de titel prinses.

Bezwaar

Ze is bekend als actrice en zangeres en is zeer aanwezig op sociale media, onder meer als antidrugsactiviste. Ubolratana is het oudste kind van de in 2016 overleden koning Bhumibol.

Deskundigen verwachten dat het voor andere kandidaten moeilijk zal worden het tegen Ubolratana op te nemen. Thailand kent een strenge wet tegen majesteitsschennis, en hoewel Ubolratana daar niet onder valt, zal kritiek op haar toch kunnen worden gezien als kritiek op haar broer, de koning.

Een kleine, pro-militaire partij heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen haar kandidatuur. Die zou in strijd zijn met een wet die politieke partijen verbiedt het koningshuis te gebruiken voor campagnedoeleinden.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen