Thaise koning verbiedt zus politieke rol

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft zijn zus, prinses Ubol Ratana, verboden om deel te nemen aan de verkiezingen in het land. De prinses had zich verkiesbaar gesteld voor het premierschap en was daarmee in één klap de belangrijkste kandidaat geworden. Pikant detail: ze wilde het gezicht worden van de partij die pal tegenover de koningsgezinde partij staat.

Prinses Ubol Ratana zal niet de volgende premier van Thailand worden. Daar leek het even op toen de 67-jarige dochter van wijlen koning Bhumibol zich vrijdag verkiesbaar stelde. Maar ze had daarbij buiten haar broer, de koning, gerekend. Die was niet blij met de politieke ambities van zijn zus.

Vajiralongkorn noemde de actie van zijn zus in een verklaring ‘ongepast en onwettelijk’. Betrokkenheid van een hooggeplaatst lid van de koninklijke familie bij de politiek, op wat voor manier dan ook, ‘is in strijd met de tradities, gewoonten en cultuur van het land en is daarom uiterst ongepast’, aldus de koning.

De nominatie van de prinses was extra pijnlijk, omdat zij werd voorgedragen door de partij Thai Raksa Chart, opgericht door aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra. Hij is de aartsvijand van de Thaise elite, de koningsgezinden, de vrienden van het leger en dus ook van generaal Prayuth. Thaksin werd in 2006 in een coup afgezet, maar zijn partij bleef maar verkiezingen winnen. In 2014 pleegde Prayuth op zijn beurt een coup. Hij heeft de Grondwet herschreven, kiesdistricten veranderd, en de kieswet gewijzigd om te verhinderen dat de Thaksin-kliek opnieuw aan de macht zou kunnen komen. Toen de partij een prinses naar voren schoof, keerden de kansen van de generaal te keren. Generaal Prayuth zou het, zo leek het, gaan opnemen tegen een lid van de koninklijke familie. Hoe doe je dat in een land waar die een bijna goddelijke status heeft? Zijn kansen om de verkiezingen te winnen werden steeds kleiner, totdat de koning ingreep.