Thailand Royalty

Thaise koning laat demonstranten vervolgen

Donderdag hebben dertien Thaise studenten-activisten zich gemeld bij de politie omdat ze worden beschuldigd van majesteitsschennis. Na een kort verhoor en hangende het onderzoek werden ze weer vrijgelaten, meldde persbureau Reuters. De studenten kunnen bij veroordeling een gevangenisstraf krijgen van vijftien jaar.

Sinds kort heeft de Thaise overheid het beruchte wetsartikel 112 weer uit de kast gehaald. Dit zet een fikse straf op het beledigen van de koning en het koningshuis. Het artikel wordt doorgaans zeer ruim geïnterpreteerd. Het ‘liken’ van een kritisch verhaal over de koning op Facebook kan voldoende zijn voor een veroordeling, zo bleek een aantal jaren geleden.

Vervolgens werd het artikel – volgens verschillende bronnen op aandringen van koning Vajiralongkorn – een tijdje geparkeerd, maar het uitgebreide studentenprotest van afgelopen zomer zette de regering weer aan om demonstranten voor dit vergrijp te vervolgen. Volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie zijn inmiddels al veertig activisten aangeklaagd, een aantal van hen meerdere keren zodat ook straffen van in totaal 90 tot 180 jaar tot de mogelijkheden behoren.

LEES OOK:

Hoera! Deense tweeling is 10 jaar geworden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.