Thailand Politics Protest

‘Thaise koning kan Duitsland uit worden gezet’

De Duitse Bondsdag zou de Thaise koning Vajiralongkorn het land uit kunnen zetten. De vorst verblijft al maanden in Duitsland en spendeert sowieso meer van zijn tijd buiten Thailand dan in zijn thuisland. Op basis van een bepaalde wet riskeert hij uitzetting.

Het is en blijft een opmerkelijk verhaal. Een Thaise koning die ervoor kiest meer van zijn tijd in een luxe Duits hotel door te brengen – inclusief een harem van mooie vrouwen – dan in eigen land. Duitsland zit behoorlijk in de maag met de aanwezigheid van de royal. Want Vajiralongkorn is in principe een vrij man, die zijn tijd mag doorbrengen waar hij maar wil.

Maar wat niet mag, is ook daadwerkelijk politiek bedrijven vanuit Duitsland. Als Vajiralongkorn daar ‘op betrapt’ wordt, kunnen onze oosterburen hem wel degelijk het land uitzetten. Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, had daarvoor al eens gewaarschuwd. En ook wij lichtten hierover al een tipje van de sluier.

In Duitsland roept de Linkse Partij al op om de vorst sowieso het land uit te zetten. Zij zeggen: “Ieder persoon die, net als de Thaise koning, de democratische beweging bruut neerslaat, zou niet door de federale regering moeten worden beloond met een visa voor een luxe langdurig verblijf in Duitsland”, doelend op Vajiralongkorns bewind in Thailand.

De Thaise koning lijkt een recordjaar te beleven, maar dan met wat dubieuze records. Zo was hij dit jaar nooit langer aaneengesloten in Duitsland dan nu. En alle 7 bezoeken aan Thailand die hij – tussendoor – even deed, duurden alle niet langer dan slechts 24 uur.

Vajiralongkorn en zijn vrouw op een archiefbeeld. Zijn vrouw verblijft steevast in Zwitserland.

Thailand Royalty

LEES OOK:

Britse mediawaakhond onderzoekt interview Diana niet

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA