Bhumibol 64 jaar geleden gekroond

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej (86) heeft maandag met een ceremonie gevierd dat hij 64 jaar geleden werd gekroond. Tienduizenden mensen stonden met vlaggen op de straten van de badplaats Hua Hin, waar de ernstig zieke vorst hen in een rolstoel passeerde op weg naar de ceremonie in het Klai Kangwon-paleis.

Daar werd hij door honderden hoogwaardigheidsbekleders in witte uniformen geëerd, onder wie minister-president Yingluck Shinawatra. De Thaise koning, 's werelds langstzittende monarch, hield geen toespraak.

Bhumibol werd in 1946 koning nadat zijn oudere broer onder nooit opgehelderde omstandigheden werd vermoord. Vier jaar later volgde de kroningsplechtigheid. De Thaise koning wordt in zijn land gezien als een vaderfiguur. Veel Thai zien hem zelfs als een heilige.

Ziekenhuis

In augustus werden koning Bhumibol en koningin Sirikit ontslagen uit het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok, waar de koning al sinds september 2009 verbleef en de koningin sinds mei 2012. Sindsdien wonen ze in het Klai Kangwon-paleis in de kustplaats Hua Hin ten zuid-westen van de hoofdstad Bangkok.

Waarom de koning vier jaar in het ziekenhuis is gebleven, is nooit bekendgemaakt. De oorspronkelijke opname was voor gebrek aan eetlust en een longontsteking.