Servische kroonprins maakt zich zorgen om arrestatie bisschop

Vandaag heeft de Servische kroonprins Aleksandar II zijn ongerustheid geuit over de aanhouding in buurland Montenegro van een bisschop en priesters van de Servisch-orthodoxe kerk. Eerder deze week werden ze gearresteerd omdat ze een grote religieuze processie in de stad Nikšić hadden georganiseerd waarbij ze zich niks aantrokken van de nationale coronamaatregelen.

Duizenden mensen namen deel aan de optocht, zonder fysieke afstand of mondkapjes. De geestelijken riskeren een gevangenisstraf van twaalf jaar. In Montenegro mogen gelovigen namelijk alleen samen komen in kerken met mondkapjes en fysieke afstand. “Met grote bezorgdheid en zorg ontvingen we het nieuws van de arrestatie van bisschop Ioaniki, evenals een groot aantal priesters en gelovigen, in Montenegro. We vinden het vooral triest dat de actie tegen de orthodoxe kerk in Montenegro werd gepresenteerd als onderdeel van de zorg voor de gezondheid van de burgers”, schreef Aleksandar op sociale media. Hij riep de regering van Montenegro op de arrestatie te heroverwegen en de geestelijken vrij te laten.

Er is al sinds de Eerste Wereldoorlog frictie tussen Servië en Montenegro. Dit leidde onder andere tot onenigheid over het kerkeigendom, waarbij de Servisch-orthodoxe kerk moest aantonen bezittingen al voor 1918 te hebben gehad. De kerk is bang daarmee alle bezittingen te verliezen. De Servische president Aleksandar Vucic en de Servisch-orthodoxe patriarch Irinej hadden de aanhoudingen van de priesters en de bisschop al eerder sterk veroordeeld. Ze drongen aan op een vreedzame oplossing en een snelle vrijlating. Irinej zei dat de detenties “het bewijs zijn dat de Montenegrijnse staat een zuivering van de Servisch-orthodoxe kerk uitvoert.”

Lees ook:

Het is toch nog mogelijk om een kijkje te nemen in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Momenteel is het paleis gesloten vanwege de coronacrisis. Op 30 mei zendt Omroep MAX een rondleiding door het officiële ontvangstpaleis van de koning uit op televisie.

Kijkje nemen in het gesloten Paleis op de Dam? Omroep MAX geeft een exclusieve rondleiding

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen