Image 16

‘Prinz Pipi’ voor de rechter in Duitsland en Oostenrijk

De 66-jarige prins Ernst August van Hannover is naar de rechter gestapt. Hij heeft zijn 37-jarige zoon erfprins Ernst August aangeklaagd. “De lijst met aantijgingen is lang”, meldt de Duitse televisiezender NDR. Voor het proces is nog geen datum vastgesteld. De erfprins verwees in een reactie de beschuldigingen van zijn vader naar de prullenbak.

De vader van de erfprins, op papier nog altijd echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, eist bij het Landesgericht in Hannover teruggave van tal van eigendommen die hij in de jaren 2004-2007 aan zijn zoon heeft overgedragen. Het gaat onder meer om het beroemde kasteel Marienburg, maar ook om de residentie Herrenhausen in Hannover en tal van kunstwerken. In 2017 liet hij weten spijt te hebben van het geschenk aan zijn zoon.

Volgens hem had de jonge prins zich namelijk “buitengewoon ondankbaar” getoond, aldus de stukken bij de rechtbank. De erfprins heeft “de rechten, wettelijke belangen en belangen van de eiser ernstig geschonden.” Dit onder meer door zijn vader uit het bestuur van de familiestichting te werken, en achter diens rug ook het vermogen van het huis van Hannover onder zijn controle te brengen. Daarnaast beschuldigt Ernst August zijn zoon ook van verwaarlozing omdat hij hem niet heeft gesteund toen hij dat vorig jaar nodig had.

In de tussentijd moet Ernst August er op hopen dat hij niet tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld in Oostenrijk. Daar begint op 23 maart een proces bij het Landesgericht Wels wegens onder meer bedreiging van de politie en vernieling nadat hij in juli met een honkbalknuppel verhaal ging halen op het politiebureau na een eerdere aanhouding. Het Oostenrijkse OM beschuldigde de prins toen van verzet bij zijn arrestatie, doodsbedreiging van agenten door te grijpen naar een mes en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. De prins beweerde het tegenovergestelde: de agenten zouden hem hebben mishandeld. Ernst August riskeert een straf van drie jaar cel. Hij staat ook wel bekend onder bijnamen als ‘Prügel-August’ en ‘Prügelprinz’ (‘prins met de losse handjes’) en ook ‘Prinz Pipi’ (‘plasprins’). Dit omdat hij meerdere malen zijn vuisten en paraplu in een discussie en omdat hij tegen het Turkse paviljoen op de Expo in Hannover had geplast.

LEES OOK:

Koning praat met jongeren en starters: ‘‘Eerste baan en nog nooit collega’s gezien’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen