×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Viktória bedroefd om eeuwfeest Save the Children

  Urgent actie nodig

  Prinses Viktória bedroefd om eeuwfeest Save the Children

  Het eeuwfeest van Save the Children is geen reden tot feest. Dat zegt prinses Viktória de Bourbon de Parme, beschermvrouw van de Nederlandse tak van de internationale kinderrechtenorganisatie. Save the Children houdt donderdag ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan een symposium in het Vredespaleis in Den Haag.

  “Het is droevig dat honderd jaar na de oprichting Save the Children nog steeds nodig is. Dat in de hele wereld miljoenen kinderen worden bedreigd. Alleen in conflictgebieden zijn dat er al 420 miljoen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden”, aldus de prinses voorafgaand aan het symposium ‘Kinderen in oorlog’ gehouden over de positie van kinderen die opgroeien in conflictgebieden.

  Naast prinses Viktória spreken onder anderen Michelle Bachelet, de VN-hoge commissaris voor mensenrechten, en Fatou Bensouda, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. Dat er meer kinderen slachtoffer zijn, komt onder meer omdat oorlogen langer duren en er meer wordt gevochten in dichtbevolkte gebieden. Veel slachtoffers zijn er in landen als Afghanistan, Syrië, Jemen, Zuid-Soedan en Irak. “Landen waar al heel lang steeds weer wordt gevochten.”

  Actie nodig

  In haar openingstoespraak gaf Viktória aan waarom urgent actie nodig is. “Er zijn meer kinderen met onvoorstelbare mentale en fysieke trauma’s, meer kinderen met honger, meer kinderen zijn slachtoffer van vermijdbare ziekten, meer kinderen gaan niet naar school, meer kinderen lopen het risico op seksueel geweld en rekrutering door gewapende groepen, en meer kinderen zitten ingesloten aan de frontlinie zonder toegang tot humanitaire hulp.”

  Om de positie van kinderen in conflictgebieden te verbeteren en te beschermen moeten drie stappen zeker worden genomen, aldus prinses Viktória. Scholen en ziekenhuizen mogen geen doelwit zijn, er moet gerechtigheid komen in de vorm van berechting van degenen die bestaande regels voor de bescherming van kinderen overtreden, en er moet praktische hulp worden geboden. “Het gaat daarbij vaak om psychologische hulp. Veel kinderen houden een blijvend trauma over aan hetgeen ze hebben meegemaakt.”

  Tegelijk met het symposium wordt in Den Haag ook een optocht gehouden van het Malieveld naar het Vredespaleis. Daaraan wordt deelgenomen door leerlingen van basisscholen die aandacht willen vragen voor leeftijdsgenoten in conflictgebieden. Ze bieden de prinses een petitie aan waarin wordt opgeroepen het internationaal recht voor kinderen wereldwijd na te leven. Soortgelijke oprichten vinden ook elders in de wereld plaats.

  16 mei 2019 - 11:34