Prins Albert eert Joséphine Baker

Ter gelegenheid van de intrede in het Pantheon van de Frans-Amerikaanse artieste en verzetsheld Joséphine Baker (1906-1975) heeft Prins Albert een plechtig eerbetoon aan haar gebracht op het marinekerkhof in Monaco, waar zij begraven ligt

.

De vorst, omringd door de hoogste Monegaskische autoriteiten en vrienden van de overledene, hield een toespraak voor het Monument aux Mort. Daarin herinnerde hij aan de sterke banden tussen Josephine Baker en het Vorstendom Monaco, en aan de vriendschappelijke relatie die bestond tussen de kunstenares en Prinses Grace. Deze ontroerende toespraak werd gevolgd door een minuut stilte, waarna het Amerikaanse, het Franse en het Monegaskische volkslied werden gespeeld door het carabinieri-orkest van de prins.

De prins en alle gasten gingen vervolgens naar het graf van Baker. Na de zegening door pater Cézar Penzo – die zelf Joséphine Baker op 2 oktober 1975 in Monaco had begraven – werden kransen gelegd.

Albert deed wat aarde in een houten kistje. Volgens de wens van de familie Baker zal het stoffelijk overschot van de zangeres in het vorstendom Monaco blijven. De Monegaskische bodem, vermengd met die van de stad Saint-Louis, waar Baker is geboren; van Parijs, waar zij carrière heeft gemaakt; en met die van Les Milandes, waar zij haar regenboogstam heeft grootgebracht, zal in het Pantheon worden bijgezet. De ceremonie op de begraafplaats van Monaco eindigde met een moment van meditatie.

LEES OOK:

ZIEN: OUDE FAMILIEFOTO’S VAN ALBERT VAN MONACO

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.