Parlementsvoorzitter steekt loftrompet over Hans Adam

De voorzitter van de Landtag, het parlement van Liechtenstein, heeft vrijdag in Vaduz de loftrompet gestoken over vorst Hans Adam II. Die viert later dit jaar zijn zilveren regeringsjubileum. ''Maar om alvast een voorschot te nemen, wil ik uw vooruitziende blik op het gebied van de buitenlandse politiek prijzen”, aldus Albert Frick tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag.

Hij doelde onder meer op het besluit van Hans Adam om het lidmaatschap aan te vragen van de Verenigde Naties (1990) en om Liechtenstein, anders dan buurland Zwitserland, lid te laten worden van de Europese Economische Ruimte, waardoor er makkelijker zaken kan worden gedaan met de EU. ''Deze mijlpalen in onze historie hebben de positie van Liechtenstein versterkt”, zei Frick.

De nu 69-jarige ‘Landesfürst’ bevond zich samen zijn vrouw en kinderen en kleinkinderen onder het gehoor op de weide naast het slot van Vaduz, waar de aftrap van de nationale feestdag plaatsvond met toespraken en het zingen van het volkslied. Hans Adam volgde op 13 november 1989 zijn gestorven vader Franz Jozef II op, die hem 5 jaar eerder al het dagelijks bestuur over Liechtenstein had toevertrouwd.

Op zijn beurt droeg Hans Adam op 15 augustus 2004 de dagelijkse leiding over aan zijn zoon erfprins Alois, die vrijdag dus ook een klein jubileum te vieren had. ''Hij neemt de taken met zijn eigen charme en met groot verantwoordelijkheidsgevoel waar”, aldus parlementsvoorzitter Frick.