Pexels Photo 1998439

Op reis met visum naar Kenia in plaats van Sri Lanka? Bezoek de boom die president Uhuru Kenyatta gaat redden

Kenia lijkt steeds een populairdere besmetting te worden onder de Nederlandse reizigers, al moet je hiervoor wel een visum aanvragen. Zo’n visum Kenia zal het daarentegen zeker waard zijn, net zoals een visum Sri Lanka als je bestemming Sri Lanka is in plaats van het Afrikaanse land. Deze twee landen hebben dus als overeenkomst dat je voor beide een visum aan moet vragen om toegelaten te worden. Daarnaast hebben ze ook als overeenkomst dat ze beide een president hebben. Sri Lanka heeft op het moment Gotabaya Rajapaksa als president, terwijl in de Afrikaanse bestemming Kenia Uhuru Kenyatta de president is. Hij deed onlangs iets bijzonders, al klinkt zijn actie helemaal niet echt speciaal. Kenyatta redde namelijk een boom. 

Visum voor Kenia binnen? Bezoek de boom die de president heeft gered

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta is dus van plan om een boom te redden. Hij heeft hiervoor een decreet uitgevaardigd. Hiermee wil hij voorkomen dat een eeuwenoude vijgenboom die extreem geliefd is onder de inwoners van het land gekapt wordt. Dit was namelijk eerst de bedoeling omdat de boom plaats moest maken voor een snelweg in de hoofdstad Nairobi. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat deze snelweg gefinancierd is door China. In het presidentieel decreet dat de president Uhuru Kenyatta opgesteld heeft wordt de boom beschreven als een “baken van het ecologische en culturele erfgoed van Kenia”. Een baken is de vijgenboom zeker te noemen, het heeft namelijk de hoogte van een gebouw met vier verdiepingen. Bovendien wordt de boom als heilig beschouwd door de Kikuyu, wat de meest bevolkte etnische groep van Kenia is. 

Snelweg moet Nairobi een makkelijker bereikbare bestemming maken

De boom staat op de Waiyaki Way in het westelijke deel van de stad. Ingenieurs zijn hier bezig om een nieuwe snelweg te bouwen boven de al bestaande weg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van pilaren. Mohammed Badi, directeur-generaal van de Nairobi Metropolitan Services (NMS), vertelde tijdens een persconferentie die gehouden werd naast de vijgenboom dat de boom behouden zal blijven. Dit komt door de presidentiële verklaring van president Uhuru Kenyatta. Eerder was NMS nog van plan om de boom te ontwortelen en te transplanteren. Hierdoor kan een pilaar gebouwd worden voor het ondersteunen van de nieuwe snelweg. Dit plan is nu gewijzigd. Sterker nog, de NMS zal de boom zelfs adopteren namens de inwoners van Nairobi.

Symbool van de ambities van Nairobi, niet van Sri Lanka dus

De Nairobi Metropolitan Services gaat de vijgenboom nu dus adopteren, waardoor je met behulp van een visum alsnog de boom op dezelfde bestemming kunt bekijken. Het zal nu staan als een symbool van de ambities van Nairobi. Dit zei Elizabeth Wathuti, een prominente milieuactiviste in Kenia. De actievoerders zijn dan ook maar wat blij met de hulp van president Uhuru Kenyatta, maar hun campagne is nog niet klaar: “Deze specifieke vijgenboom is slechts een symbool van het grotere plaatje van waar we om vragen. We willen een groene en schone stad en een schoon Kenia.” Ook wordt ernaar gestreefd in Sri Lanka.