Placeholder

Oman viert ‘wedergeboorte’ door sultan Qaboos

Oman viert maandag 'de wedergeboorte' van het land die op 23 juli 1970 begon met de geweldloze coup van sultan Qaboos tegen zijn vader sultan Said. "Op dat moment is Oman ontwaakt en heeft het aansluiting gevonden bij de moderne tijd, zonder de eigen geschiedenis en tradities te verloochenen", aldus de Oman Observer in een artikel waarin de wijsheid en visie van de inmiddels 77-jarige sultan uitvoerig worden geprezen.

Qaboos had een schoolopleiding gehad in Engeland en had daar ook met succes de koninklijke militaire academie Sandhurst doorlopen. Bij terugkeer in Oman, hij was toen 23 jaar, plaatste zijn vader hem onder huisarrest. Sultan Said bin Taimur had niets op met de moderne ideeën van zijn zoon, en zat ook niet te wachten op ontwikkeling van zijn land door het vergroten van bijvoorbeeld de olieproductie.

De Britten vonden dat het strategisch gelegen Oman baat zou hebben bij een troonswisseling en zij hielpen Qaboos bij zijn machtsgreep. Als sultan heeft Qaboos zijn land de afgelopen 48 jaar inderdaad in fiks tempo gemoderniseerd, zonder de excessen en overdaad die te zien zijn in Dubai en Abu Dhabi of buurland Saudi-Arabië.

Opvolger

De sultan heeft bij de 'Renaissance', zoals zijn bewind wordt genoemd, ook altijd het evenwichtskoord weten te bewandelen tussen de uiteenlopende belangen van de sterkere en rijkere buurlanden, zoals Iran en Saudi-Arabië. Onzekerheid is er echter over de toekomst. Saudi-Arabië heeft met een blokkade van buurland Qatar laten zien machtsmiddelen niet te schuwen wanneer het gaat om buurlanden die een afwijkende koers varen.

Sultan Qaboos, die al jaren ziek is, wordt alom gerespecteerd, maar hij heeft geen kinderen en de familieraad moet na zijn overlijden een opvolger aanwijzen. Die zal niet meteen het gezag en het respect genieten van Qaboos.