×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Mswati van Swaziland trouwt met 14e vrouw

  19-jarige nieuwe bruid

  Mswati van Swaziland trouwt met 14e vrouw

  Koning Mswati III van Swaziland is opnieuw in het huwelijk getreden. De teller staat nu op 14 en het einde is nog lang niet in zicht, zo melden Afrikaanse media. De 46-jarige autocratische heerser had de 19-jarige Sindiswa Dlamini vorig jaar al uitverkoren tijdens de traditionele jaarlijkse ‘rietenrokjes’ dans, wanneer de jonge maagden van Swaziland met ontbloot bovenlijf voor de koning dansen.


  Regelmatig maakt de koning van de gelegenheid gebruik een nieuwe bruid uit te kiezen. De uitverkiezing wordt echter niet meteen gevolgd door een bruiloft. De ‘liphovela’ of bruid, zoals het meisje heet, wordt pas echtgenote wanneer ze in verwachting is. Pas dan trouwt de koning met haar. Volgens de Swazi traditie wordt van de koning verwacht dat hij uit elke clan een vrouw kiest, om daarmee de band tussen clan en koningshuis te versterken. Mswati’s vader koning Sobhuza had 70 vrouwen.

  Over het precieze aantal echtgenotes van Mswati bestaat twijfel. De laatste jaren waren niet alle bruiden even blij met hun uitverkiezing en probeerden aan een huwelijk te ontsnappen, en ook waren er ouders die protesteerden tegen een koninklijke echtverbintenis voor hun jonge dochter. Het hof vertelt daar echter niets over en de lokale media mogen er niet over schrijven.

  3 september 2014 - 14:16