Mswati van Swaziland trouwt met 14e vrouw

Koning Mswati III van Swaziland is opnieuw in het huwelijk getreden. De teller staat nu op 14 en het einde is nog lang niet in zicht, zo melden Afrikaanse media. De 46-jarige autocratische heerser had de 19-jarige Sindiswa Dlamini vorig jaar al uitverkoren tijdens de traditionele jaarlijkse ‘rietenrokjes’ dans, wanneer de jonge maagden van Swaziland met ontbloot bovenlijf voor de koning dansen.

Regelmatig maakt de koning van de gelegenheid gebruik een nieuwe bruid uit te kiezen. De uitverkiezing wordt echter niet meteen gevolgd door een bruiloft. De ‘liphovela’ of bruid, zoals het meisje heet, wordt pas echtgenote wanneer ze in verwachting is. Pas dan trouwt de koning met haar. Volgens de Swazi traditie wordt van de koning verwacht dat hij uit elke clan een vrouw kiest, om daarmee de band tussen clan en koningshuis te versterken. Mswati’s vader koning Sobhuza had 70 vrouwen.

Over het precieze aantal echtgenotes van Mswati bestaat twijfel. De laatste jaren waren niet alle bruiden even blij met hun uitverkiezing en probeerden aan een huwelijk te ontsnappen, en ook waren er ouders die protesteerden tegen een koninklijke echtverbintenis voor hun jonge dochter. Het hof vertelt daar echter niets over en de lokale media mogen er niet over schrijven.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen