Mihai van Roemenië trekt zich terug uit openbaar leven

Koning Mihai van Roemenië heeft woensdag besloten de troon over te dragen aan zijn dochter kroonprinses Margareta. Dat is in het Zwitserse Aubonne bekendgemaakt na een bijeenkomst van de koninklijke adviesraad. De 94-jarige koning voert gezondheidsredenen aan voor zijn opmerkelijke besluit.

De beslissing van Mihai, die twee keer koning was van Roemenië en in 1947 uit het land werd verjaagd door het communistische regime, is louter symbolisch. De monarchie is na de val van het communisme in 1989 nooit hersteld, maar de koning geniet groot aanzien en moreel gezag. Op radio en televisie werd jaarlijks ook zijn kerstboodschap uitgezonden.

Oudste dochter Margareta (66) trad de laatste jaren al op de voorgrond als plaatsvervanger van haar hoogbejaarde vader die bij zijn 90ste verjaardag nog werd uitgenodigd om het Roemeense parlement toe te spreken.

In een verklaring liet de koning, die in Roemenië ook als zodanig wordt aangeduid, weten dat hij lijdt aan huidkanker en chronische leukemie en niet meer in staat is in het openbaar te treden. Hij heeft enkele operaties ondergaan en die hebben mede geleid tot zijn besluit terug te treden ten gunste van zijn dochter.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen