Koningin Bezoekt Uitvaartonderneming (rotapool)

Máxima hoort schrijnende verhalen uitvaartbranche

De coronacrisis heeft een impact op veel sectoren. Máxima hoort steeds meer schrijnende verhalen vanuit verschillende hoeken. Ook de uitvaartbranche heeft het zwaar gehad. Donderdagochtend kreeg Máxima hier meer over te horen in het Clingendaelhuis van uitvaartcentrum Engelen & Spoor in Den Haag.

Emotionele gesprekken

De koningin voerde soms emotionele gesprekken met vertegenwoordigers uit de uitvaartwereld, die tijdens de coronacrisis hun werkzaamheden op bijzondere wijze moesten uitvoeren. “Het was of we het wiel opnieuw moesten uitvinden”, zo werd Máxima verteld.

Na afloop uitte de koningin haar bewondering voor de zorg die is gegeven, onder vaak moeilijke omstandigheden. Er moest niet alleen rekening worden gehouden met de nabestaanden maar ook met de gezondheid van het eigen personeel en steeds weer veranderende protocollen. Jan Willem Engelen vatte het samen: “Alles wat we moesten doen was tegennatuurlijk. Afstand houden, geen contact hebben”.

Beperkende maatregelen

Máxima kreeg schrijnende verhalen te horen over begrafenissen waarbij de familie vanwege de coronamaatregelen geen of maar ten dele afscheid kon nemen van een overledene. Over de onmenselijke keuze tussen wie van bijvoorbeeld vier kinderen wel aanwezig mochten zijn, en wie niet. Er was een begrafenis die net voor de crisis was gepland en waarvoor de rouwkaarten bij PostNL moesten worden onderschept omdat van de gedachte 300 genodigden er nog maar 30 welkom waren.

Het uitvaartcentrum vertelde Máxima hoe uitvaarten een ander karakter hebben gekregen onder invloed van de beperkende maatregelen. Bij Engelen & Spoor is nu een livestream mogelijk en daar is de afgelopen weken dankbaar gebruik van gemaakt. Plechtigheden zijn intiemer, in familiekring. “Er wordt dieper nagedacht over de invulling, de creativiteit is enorm gestegen”, zo was de algemene ervaring. “Mensen hebben ondanks de beperkingen vaak een mooiere uitvaart gehad.” Een deel van de nieuwe invulling en rituelen zal beklijven is de verwachting. Maar alle gesprekspartners hadden één wens: we hopen dat dit niet weer terugkomt.

Lees ook:

Paleis Soestdijk gaat schapenwandelingen aanbieden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen