Margareta hoopt op akkoord over paleis

De Roemeense koninklijke familie heeft goede hoop dat met het aantreden van een nieuwe regering onder leiding van premier Viorica Dancila overeenstemming kan worden bereikt over het gebruik van het Elisabeta-paleis in Boekarest.

Formeel komt aan het gebruiksrecht op 5 februari een einde, twee maanden na het overlijden van koning Mihai. De familie wil graag in het paleis blijven, maar de net afgetreden premier Mihai Tudose voelde daar weinig voor.

Een woordvoerder van de koninklijke familie vertelde aan media dat er schot zit in de gesprekken die worden gevoerd over verlenging van het gebruik van het paleis. 'We hebben goede hoop dat we er uitkomen', aldus de zegsman. Twee weken geleden nog liet hij weten dat Mihais oudste dochter Margareta, als bewaarder van de kroon, bereid was het paleis op 5 februari te verlaten wanneer er geen overstemming werd bereikt.

In het parlement ligt een wetsvoorstel waarin de status van het koningshuis wordt geregeld, inclusief het gebruik van het in 1947 door de regering genationaliseerde paleis. Premier Tudose was negatief over de regeling en weigerde zijn medewerking, maar na zijn gedwongen vertrek liggen de kaarten opeens anders. Het ziet er naar uit dat de nieuwe regering het koningshuis gratis in het Elisabeta-paleis wil laten zitten totdat de wettelijke regeling een feit is.

Het paleis behoorde tot de inbeslagname na de communistische machtsovername na de Tweede Wereldoorlog toe aan prinses Elisabeta, een tante van koning Mihai. Die ging het paleis vanaf 1944 gebruiken nadat nazi-Duitsland het koninklijk paleis in het stadscentrum had gebombardeerd omdat de koning Roemenië in het kamp van de geallieerden had gebracht. Mihai eiste het bezit na zijn terugkeer niet op, maar kreeg vanaf 2001 voor de rest van zijn leven wel het gebruiksrecht.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen