×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Maleisië viert verjaardag van de koning

  Militair eerbetoon op legerbasis bij Kuala Lumpur

  Maleisië viert verjaardag van de koning

  De koning en koningin van Maleisië zijn vrijdagmorgen op een legerbasis bij Kuala Lumpur getrakteerd op een militair eerbetoon van de strijdkrachten ter ere van de officiële viering van de verjaardag van de monarch.


  De Yang-di Pertuan Angong, zoals de Maleisische titel van de koning luidt, en zijn echtgenote de Raja Permaisuri Agong zijn bij aankomst op de basis verwelkomd met 21 saluutschoten en het spelen van het volkslied. De koning is tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten. De krijgsmachtonderdelen zien de jaarlijkse plechtigheid als het afleggen van de eed van trouw.

  De ceremonie volgt het voorbeeld van de Trooping the Colour zoals die ook in Groot-Brittannië gebruikelijk is ter gelegenheid van de officiële viering van de verjaardag van de koning(in). En net als in Engeland valt de officiële viering niet samen met de werkelijke verjaardag van het staatshoofd.

  Elizabeth

  In Maleisië is gekozen voor de eerste zaterdag in juni, met het militaire deel van de festiviteiten kort daarna. De Britse koningin Elizabeth, die in april jarig is, viert haar verjaardag met de bijbehorende Trooping the Colour meestal op de eerste of tweede zaterdag van juni. Dit jaar is het op 14 juni.

  De huidige koning van Maleisië, Abdul Halim Mu'adzam Shah, is bezig aan zijn tweede ambtstermijn. Maleisië kent namelijk een roulerend koningschap, waarbij negen vorsten die aan het hoofd staan van een deelstaat elke 5 jaar iemand uit hun midden kiezen voor de functie van Yang di-Pertuan Agong. Die titel, letterlijk 'de Opperste Heer', wordt in het Westen meestal vertaald met koning.

  Tweede keer

  Abdul Halim Mu'adzam Shah (86), sinds 1958 de sultan van Kedah, kwam in december 2011 voor de tweede keer op de troon nadat hij tussen 1970 en 1975 al een keer aan de beurt was geweest. Hij is de eerste sultan die een tweede termijn als koning vervult en hij is tevens de oudste op die post.

  13 juni 2014 - 16:42