Leuk lijstje: zo lang zitten deze vorsten al op de troon

Van onze eigen Willem-Alexander tot Abdullah van Jordanië. Leuk om eens te zien en te kunnen vergelijken wie er al hoelang op de troon zit. Het zal je vast niet verbazen dat koningin Elizabeth de hoofdprijs wint..

Een wedstrijd is het natuurlijk helemaal niet echt, maar het heeft iets speciaals als je leest dat een koning of koningin al decennialang – en zonder noemenswaardige onderbrekingen – op de troon zit. In de meeste monarchieën worden de lokale koningshuizen redelijk tot zeer gewaardeerd, al zijn er zeker ook landen waar het afneemt. In Spanje bijvoorbeeld is het vertrouwen in het koningshuis na recente schandalen – maar ook omdat er een grote groep republikeinen vocaal is – in een val geraakt. En ook in ons eigen land bleek het vertrouwen in Willem-Alexander onlangs flink te zijn gedaald, in vergelijking met een eerder onderzoek in april 2020. Mogelijk heeft zijn keuze om tóch op herfstvakantie naar Griekenland te gaan hier (grote) invloed op gehad. Destijds werd ons allen namelijk gevraagd om vooral niet naar het buitenland te gaan.

Niets van dat alles neemt weg dat zittende vorsten met iedere dag erbij op de troon weer ietsje langer koning of koningin zijn. Of, zoals in Luxemburg: groothertog. In Roemenië: hoofd van het koninklijk huis. En in Monaco: hoofd van het huis Grimaldi. Er zo zijn er nog wel enkele ‘afwijkende’ vormen en titels te vinden. Wij kijken vandaag naar Elizabeth, Willem-Alexander, Abdullah, Margrethe, Filip, Harald en Albert van Monaco.

Het is bijna niet te geloven, maar dit jaar is Elizabeth 69 jaar koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is 94 jaar en nog altijd gezond en in staat om al haar werk uit te voeren.

Elizabeth Lacht

Onze eigen koning is dat nu bijna 8 jaar. Hij werd ingehuldigd in april van 2013. Dat was ook het moment dat Máxima die fantastische jurk van Jan Taminiau droeg.

Willem Alexander 2013

Abdullah van Jordanië heeft met Rania een echte fashionista in huis als echtgenote. Samen hebben zij 4 kinderen. Abdullah is al sinds 7 februari 1999 koning van het land.

Rania Abdullah En Kinderen Instagram

Hè fijn, nog een (lang zittende) vrouwelijke vorst! Margrethe van Denemarken mocht vorig voorjaar 80 kaarsjes uitblazen en zit al sinds 1972 op de Deense troon.

Margrethe Denemarken Instagram

Filip van België en onze Willem-Alexander ontlopen elkaar nauwelijks, qua jaren op de troon. Ook Filips jaar was 2013, maar dan in juli. Hij volgde zijn vader Albert op, die met pensioen ging. Net als Beatrix deed.

Mathilde Filip En Kinderen Gezinsfoto December 2020 Instagram

Erg actueel is het jubileum van de Noorse vorst Harald. Hij vierde eergisteren zijn 30-jarig koningschap. Harald kampt wel met fikse gezondheidsproblemen, waardoor kroonprins Haakon al regelmatig taken over – en waarneemt. Goede oefening.

Harald 30 Jaar Op De Troon Foto 1

En tenslotte Albert van Monaco. Niet de oudste telg (dat is zus Caroline), maar volgens traditie wel de regerend vorst. Monaco is een rijk staatje, met slechts een kleine 39.000 inwoners. Albert is ‘hoofd van het huis Grimaldi, is zelf ook steenrijk, getrouwd met voormalig zwemkampioene Charlene en sinds 12 juli 2005 vorst, maar zonder de titel ‘koning’.

Albert En Gabriella Instagram

LEES OOK:

In welk paleis zou jij wel willen wonen?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP, ANP/EPA, Instagram @koninklijkhuis, @queenrania, @detdanskekongehus, @belgianroyalpalace, @detnorskekongehus, @hshprincesscharlene