×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Laatste nationale herdenking voor keizer Akihito

  Laatste nationale herdenking voor keizer Akihito

  De Japanse keizer Akihito woont woensdag voor de laatste keer tijdens zijn regeerperiode de nationale herdenking bij voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Die ceremonie wordt elk jaar gehouden op 15 augustus, de dag dat Japan capituleerde in 1945.


  De keizer wordt in de Nippon Budokan, de speciaal voor de judocompetitie bij de Olympische Spelen van Tokio in 1964 gebouwde sporthal naast het Keizerlijk Paleis, vergezeld door keizerin Michiko. De keizer houdt traditioneel ook een korte toespraak. Daarbij moet hij enorm op zijn woorden letten gezien de gevoeligheid in de samenleving over de Japanse rol in de oorlog.

  Zo vonden conservatieven dat de keizer in 2015 te ver ging door te zeggen "diep berouw" te voelen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in naam van Japan was gebeurd. Premier Shinzo Abe kwam bij diezelfde gelegenheid niet verder dan "diep verdriet", hetgeen met name door de voormalige vijanden van Japan zoals China en Korea als te mager werd gezien.

  Verzoening

  De keizer heeft zich tijdens zijn bijna dertigjarige regeerperiode altijd ingezet voor verzoening en heeft ook bij bezoeken aan eerder door Japan bezette landen als Zuid-Korea en de Filipijnen spijt betuigd. Maar dat kwam hem in eigen land op kritiek te staan van degenen die vinden dat Japan niks heeft gedaan om spijt van te hebben.

  Akihito's vader Hirohito was keizer tijdens de oorlogsjaren. De Amerikanen lieten hem na de oorlog op de troon, maar schaften zijn goddelijke status af. Akihito treedt volgend jaar april af en wordt dan opgevolgd door zijn zoon Naruhito.

  14 augustus 2018 - 14:41