×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Laatste koning Rwanda gestorven

  Laatste koning Rwanda gestorven

  Kigeli V Ndahindurwa, de laatste koning van Rwanda, is zondagochtend gestorven. Kigeli V stierf op tachtigjarige leeftijd in de Verenigde Staten, waar hij in ballingschap leefde. Dat is bekendgemaakt op de website van zijn stichting.


  Kigeli, een Tutsi, kwam in 1959 op de troon na de plotselinge en mysterieuze dood van zijn halfbroer koning Mutara III Rudahigwa. Een maand na zijn aantreden kwamen de Hutu’s in opstand tegen de Tutsi’s wat uitliep op een bloedbad.

  In 1960, nog geen jaar na zijn benoeming, week Kigeli uit naar het buitenland. Hij ging naar Congo, dat toen pas een paar dagen onafhankelijk was van België, waartoe ook Rwanda destijds behoorde. De Belgische overheid organiseerde in Rwanda een referendum over de toekomst van de monarchie, zo’n 80 procent van de bevolking stemde voor een einde van het koninkrijk.

  Stichting
  Kigeli beweerde dat was geknoeid met het referendum en keerde terug naar Rwanda. Daar werd hij onder huisarrest geplaatst en in oktober 1961 naar Tanzania gedeporteerd. Kigali woonde in verschillende Afrikaanse landen, tot de Verenigde Staten hem in 1992 politiek asiel verleenden.

  Vanuit het buitenland bleef Kigeli zich inzetten voor de Rwandezen. Hij riep meermaals op tot vrede in het land en richtte de King Kigeli V Foundation op. De stichting komt op voor Rwandese vluchtelingen.

  Kigeli gaf in 2007 aan dat hij na bijna 48 jaar terug wilde keren naar Rwanda. Hij wilde dat echter alleen doen als de bevolking hem zou accepteren als constitutioneel monarch. Kigeli keerde nooit terug. Waar en wanneer hij wordt begraven is nog niet bekend.

  17 oktober 2016 - 10:09