Kroonprinses Margarita herdenkt Roemeense monarchie

De Roemeense koninklijke familie probeert met een reeks van activiteiten en herdenkingen de herinnering aan de monarchie levend te houden in de republiek. Deze maand is het precies 150 jaar geleden dat de Duitse prins Karl von Hohenzollern-Sigmaringen als soeverein prins Carol I zijn intrede deed in Boekarest. Enkele jaren later werd hij de eerste koning van Roemenië.

Met een concert en een bijeenkomst van de Roemeense Academie, een kranslegging bij zijn standbeeld en een ontvangst in het kasteel van Peles wordt de komende week stil gestaan bij de komst van Carol en zijn 48 jarige regering, die het huidige Roemenië vorm heeft gegeven.

Tegelijkertijd besteedt de koninklijke familie, met kroonprinses Margarita en haar man prins Radu voorop, ook aandacht aan de 120ste geboortedag van 'koningin-moeder' Elena. De oma van Margarita werd in 1896 geboren in Griekenland, en was korte tijd gehuwd met de latere koning Carol II. Samen hadden ze één kind, koning Mihai, die inmiddels 94 jaar is en in slechte gezondheid verkeert.

Meer zichtbaar

Aan de verschillende activiteiten wordt behalve door Margarita ook deelgenomen door haar jongere zussen Elena, Sofia en Maria. Die hebben zich jarenlang niet met Roemenië bezighouden, maar zijn nu weer opgetrommeld om het koningshuis meer zichtbaar te maken nu koning Mihai nog maar kort te leven heeft en diens populaire kleinzoon Nicolae vorig jaar om nooit geheel ophelderde redenen uit de lijn van troonopvolging werd geschrapt.

Margarita en haar man Radu waren het afgelopen weekeinde in Zweden ook aanwezig bij de viering van de 70ste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen