Charlene 850x0 1

Koningin Tonga na een jaar eindelijk thuis

Donderdagmiddag is koningin Nanasipau’u (lokale tijd) na een afwezigheid van bijna een jaar teruggekeerd in Tonga. Ze arriveerde even na 13.00 uur met een speciale repatriëringsvlucht vanuit Auckland op het internationale vliegveld Fua’amotu. De koningin was in gezelschap van haar jongste zoon prins Ata.

De twee werden meteen overgebracht naar het Dateline-hotel aan de rand van de hoofdstad Nuku’alofa. Daar moeten ze net als de andere 212 passagiers op de vlucht uit Nieuw-Zeeland twee weken in quarantaine. Koningin en prins werden bij aankomst getest op het coronavirus en dat gebeurt over veertien dagen opnieuw. Na vertrek uit het hotel dat dient als opvangcentrum is ook nog een week thuisquarantaine verplicht.

Vorig jaar maart was de koningin in Nieuw-Zeeland voor een bezoek aan haar daar studerende zoon, toen Tonga de grenzen sloot vanwege de coronapandemie. Maandenlang was het eilandstaatje afgegrendeld van de buitenwereld. Pas na de zomer kwamen er enkele repatriëringsvluchten op gang, maar koningin Nanasipau’u maakte daar geen gebruik van. Vanwege de reisbeperkingen kon ze ook niet naar haar oudste zoon en haar dochter die in de Australische hoofdstad Canberra wonen. De strenge maatregelen die Tonga heeft genomen, inclusief de al bijna een jaar geldende noodtoestand en een avondklok, hebben tot nu toe wel kunnen voorkomen dat het coronavirus het land heeft bereikt. Dat is ook de reden voor de quarantaineregels.

LEES OOK:

Groothertogin Maria Theresa is blij met bloeddonoren

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.