Koning van Maleisië op bezoek bij de buren

De koning van Maleisië begint maandag aan een driedaags staatsbezoek aan buurland Singapore. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van het Maleisische staatshoofd luidt, bij de buren op visite gaat.

Koning Abdul Halim en zijn echtgenote worden bij aankomst bij het presidentieel paleis verwelkomd door president Tony Tan en zijn vrouw Mary die op hun beurt een jaar geleden al op staatsbezoek gingen in Maleisië. Het koninklijk paar zal tijdens het verblijf in Singapore onder meer een bezoek brengen aan de nieuwe Tuin aan de baai, de botanische tuin en aan een nachtsafari deelnemen.

Maleisië telt dertien deelstaten, waarvan in negen een erfelijk vorst aan het hoofd staat. Die negen kiezen elke vijf jaar uit hun midden de koning die vervolgens vijf jaar dienst doet als staatshoofd van de federatie. Abdul Halim (86), sultan van Kedah, is sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 de veertiende koning. Hij is ook de eerste die de functie voor de tweede keer vervult. Eerder kwam hij al aan bod in de periode 1970-1975.