Malaysia Government Parliament Session

Koning Maleisië roept noodtoestand uit

Best opmerkelijk is dat de noodtoestand tot maar liefst 1 augustus geldt. Er zou wel eerder een einde aan gemaakt kunnen worden. Koningin sultan Abdullah kondigde het af op verzoek van premier Muhyiddin Yassin.

Afgelopen oktober kreeg de koning eenzelfde verzoek van de premier, toen wees hij dit echter nog af. Vandaag heeft hij laten weten het verzoek wél in te willigen. De noodtoestand gaat per direct in. De premier van het land, Muhyiddin Yassin, wil meer macht om de coronacrisis beter te kunnen bezweren. Met een dergelijk protocol kunnen sneller beslissingen worden genomen, omdat het parlement buiten werking gesteld wordt.

Dat betekent dus dat de regering in Maleisië – met premier Yassin voorop – vergaande bevoegdheden krijgt. Hij belooft deze enkel in te zetten als het echt niet anders kan. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld privéziekenhuizen overnemen, ten bate van coronapatiënten. Maleisië kampt naast de coronacrisis ook nog eens met de gevolgen van overstromingen, in het oosten van het land.

Er kwam ook kritiek op het uitroepen van de noodtoestand. Tegenstanders van premier Yassin wijzen erop dat hij geen meerderheid of slechts een hele fragiele meerderheid heeft in het parlement. De roep om vervroegde verkiezingen was daarom groot. Maar nu het parlement feitelijk buitenspel is gezet, hoeft Yassin voorlopig niet te vrezen voor vervroegde verkiezingen of afzetting.

Sultan Abdullah

Malaysia Government Parliament Session

LEES OOK:

Oei, Thaise prinses maakt lelijke val

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA