Koning Bhumibol van Thailand wordt 86

Thailand bereidt zich ondanks felle en gewelddadige protesten voor op de 86e verjaardag van koning Bhumibol Adulyadej, die donderdag jarig is. Bhumibol is 's werelds langst regerende monarch. Hij zit sinds 9 juni 1946 op de Thaise troon.

Traditioneel gezien is de verjaardag van de vaak vereerde koning een dag van feest gebed en feest. Maar het ziet er volgens persbureau Bloomberg naar uit dat de protesten in Thailand niet zullen stoppen. Zoals gebruikelijk wordt wel de handel in aandelen op de Thaise beurs een dag stilgelegd. De betogers in het land belaagden de afgelopen dagen overheidsgebouwen in de hoop daarmee de regering af te zetten.

De Thaise koning wordt in zijn land gezien als een vaderfiguur. Veel Thai zien hem zelfs al een heilige. In augustus werden koning Bhumibol en koningin Sirikit ontslagen uit het Siriraj ziekenhuis in Bangkok, waar de koning al sinds september 2009 verbleef en de koningin sinds mei 2012. Sindsdien wonen ze in het Klai Kang Won-paleis in de kustplaats Hua Hin. Het zou steeds beter gaan met de gezondheid van het Thaise koningspaar. "Zijn gezondheid en hart zijn sterk, gedeeltelijk omdat hij blij is weer thuis te zijn op een plek waar hij bekend mee is", zei zijn arts eind augustus nog.

De koning gaat dagelijks naar het strand, waar hij in een paviljoen zit, thee drinkt en de vissen voert. Ook kijkt hij graag naar zeilboten. De koningin maakt elke middag een wandeling. Waarom de koning vier jaar in het ziekenhuis is gebleven, is nooit bekendgemaakt. De oorspronkelijke opname was voor gebrek aan eetlust en een longontsteking.