×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Keizerlijke familie Japan in de problemen

  Snelle vermindering aantal familieleden

  Keizerlijke familie Japan in de problemen

  De Japanse regering zoekt naar een mogelijkheid om een halt toe te roepen aan de snelle vermindering van het aantal leden van de keizerlijke familie. Op dit moment zijn dat er nog maar 21, onder wie 8 ongetrouwde vrouwen. Als die laatsten in het huwelijk treden met een burger, zoals tegenwoordig gebruikelijk, dan verliezen ze hun keizerlijke status en verdwijnen ze uit de keizerlijke familie.


  Dat betekent dat het aantal familieleden op korte termijn drastisch kan verminderen, te meer omdat de familie ook een aantal hoogbejaarde leden telt zoals de broer (98) en schoonzus (90) van de vorige keizer. Net als het huidige keizerspaar (80 en 79) en de broer (78) en schoonzus (73) van keizer Akihito.

  Prinses Noriko (25) heeft eind mei al haar huwelijk aangekondigd met Kunimaro Senge, waardoor ze uit de familie verdwijnt. Zo’n uitgedunde familie houdt in dat er te weinig mensen overblijven om representatieve taken te vervullen. Premier Shinzo Abe denkt nu aan de mogelijkheid om vrouwen ook na hun huwelijk nog een rol te geven door ze een bijzondere status te geven als ‘speciaal vertegenwoordiger van de keizer’. De keizerlijke hofhouding heeft vorige maand al een eerste stap gezet door bekend te maken dat prinsessen voortaan ook welkom zijn bij de tweejaarlijkse Shinto-ceremonie Oharai no Gi. Dit omdat er anders te weinig keizerlijke deelnemers zijn.

  In 2012 ging de toenmalige premier Yoshihiko Noda nog een stapje verder door voor te stellen dat vrouwen hun eigen keizerlijke familietak konden stichten, maar dan wel zonder recht van troonopvolging. Vrouwen mogen in Japan niet op de troon.

  1 juli 2014 - 17:39