×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japanse regering bereidt troonswisseling voor

  Japanse regering bereidt troonswisseling voor

  Het aftellen naar het aftreden van keizer Akihito en de troonsbestijging van keizer Naruhito krijgt vanaf woensdag meer vorm. Dan begint het door de regering ingestelde secretariaat dat de plechtigheden moet coördineren zijn werkzaamheden. Later komt er ook een regeringscommissie onder leiding van premier Shinzo Abe.


  Volgens de planning treedt keizer Akihito op 30 april 2019 af en volgt zijn zoon Naruhito hem een dag later op. Omdat de Japanse keizer als louter 'symbool van de staat' niet het recht heeft om zelf te beslissen over zijn aftreden, is één van de taken van het secretariaat om de grondwettelijke juiste formuleringen te vinden voor de laatste toespraak van Akihito, de zogenoemde 'Taiirei Seiden no Gi'. Hij mag daarin dus niet de suggestie wekken zelf het besluit te hebben genomen.

  Dat de troonsopvolging pas een dag later plaatsvindt, heeft ook te maken met het feit dat de keizer geen beslissingsbevoegdheid heeft. Door een dag te wachten, wordt duidelijk gemaakt dat beide evenementen niet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden maar los staan van elkaar. Verschillende inhuldigingsrituelen volgen ook pas later in de maand mei en later in 2019.

  31 juli 2018 - 13:33