(file) Japan Royals Aiko

Japanse prinses Aiko hoopt op echt studentenleven

De 19-jarige dochter van keizer Naruhito en zijn vrouw, keizerin Masako, studeert Japanse literatuur. Ze volgt ook nog een stel andere taalcursussen. En heeft goede hoop op een echte ‘studentenervaring’.

Opmerkelijk is wel dat een en ander gecommuniceerd is middels een nieuwe video die van de keizerlijke familie werd gemaakt en gedeeld, maar waarin de tiener niet zelf aan het woord komt. Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding – zoals dat heel chic heet – zegt óver de prinses dat ze enorm geniet van haar studie. En omdat alle colleges tot nog toe online worden gegeven (in verband met corona), liet ze zich ontvallen dat ze wel hoopt “graag alsnog aan veel dingen te willen gaan deelnemen”, doelend op hoe het leven van een student er onder normale omstandigheden uitziet. Al is dat voor deze prinses allicht wat beschermder.

Aiko studeert naast Japanse literatuur ook Engels en Spaans en toont interesse in sport- en gezondheidswetenschap. In oktober was ze even ‘fysiek’ aanwezig op haar universiteit, om kennis te maken met professoren en andere studenten. Verder studeert iedereen vooralsnog thuis, dat geldt dus ook voor het volgen van de lessen.

Vanaf volgend jaar gaat de nu 19-jarige Aiko een rol krijgen bij keizerlijke evenementen. Ze heeft onder meer dagelijks contact met haar opa en oma keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko, om van hen te leren wat er zoal van haar verwacht wordt in het openbaar.

Vandaag precies een jaar geleden werd Aiko 18. Deze foto werd toen gedeeld met de pers. Vandaag is ze dus 19 geworden, en is de verklaring over haar studentenleven gedeeld.

LEES OOK:

Zo schattig: prins Floris deelt nieuwe herfstfoto van zijn twee dochters

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA