×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japanse keizer krijgt drukke verjaardag

  Veel plichtplegingen volgens strak schema

  Japanse keizer krijgt drukke verjaardag

  De Japanse keizer kan maandag niet echt van zijn 80e verjaardag genieten. Hij heeft het namelijk veel te druk met verplichte ontvangsten. Dat blijkt uit het programma voor de keizerlijke verjaardag die de alles bepalende keizerlijke hofhouding op de eigen website heeft gepubliceerd. Het overzicht toont veel gelijkenis met een spoorboekje.


  Het feest begint al om half tien in het keizerlijk woonverblijf wanneer de grootmeester en zijn staf sake komen drinken en een toost uitbrengen op de keizer en keizerin. Een half uur later krijgen keizer en keizerin ieder apart in het paleis felicitaties aangeboden van hoge leden van de hofhouding, waarna de keizerlijke familie zich verzamelt voor de eerste van 3 optredens op het paleisbalkon.

  Volgens een strak schema hebben Japanners zich al vroeg in de paleistuin kunnen verzamelen om de jarige toe te zwaaien. Dat ritueel herhaalt zich om elf uur en om tien voor half twaalf, waarbij het publiek in de tussentijd wordt gemaand om door te lopen en plaats te maken voor nieuwkomers. De keizer krijgt ondertussen om half elf formele felicitaties van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako en andere leden van de familie. Dat wordt gevolgd door het uitbrengen van een feestelijke toost met sake.

  Feestlunch

  De plichtplegingen zijn daarmee nog niet voorbij, want ook de staf en de paleiswacht komen aan de beurt om gelukwensen aan te bieden, en vervolgens ook de premier en vertegenwoordigers van het Hooggerechtshof en andere instellingen. De premier schuift om één uur ook aan voor de feestlunch.

  Later op de middag is het tijd voor ‘feestelijke thee’, met drie keer een ander publiek. Eerst het corps diplomatique, daarna voormalige adviseurs en voormalige leden van de hofhouding en tegen half vijf in de keizerlijke woonvertrekken vrienden en andere genodigden. De kleinkinderen komen daar om 18 uur hun felicitaties overbrengen, waarna het om half zeven tijd is voor het verjaardagsdiner waarbij de hele familie aanzit.

  21 december 2013 - 20:34