×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japanse keizer 25 jaar op de troon

  Bronnenmateriaal Akihito's vader wordt uitgegeven

  Japanse keizer 25 jaar op de troon

  De Japanse keizer markeert dinsdag dat hij precies 25 jaar geleden door het overlijden van zijn vader Hirohito op de Chrysantentroon kwam. Akihito (80) is na zijn vader de tweede keizer die zijn zilveren regeringsjubileum bereikt


  Het is de bedoeling in de loop van dit jaar te beginnen met de uitgave van bronnenmateriaal over de Showa-periode, de regeringstijd van Akihito's vader (1926-1989). In Japan heeft de keizer geen naam, die komt pas na zijn overlijden, en wordt dan gegeven aan de hele regeringstijd. Voor Hirohito is dat Showa.

  De afgelopen 16 jaar is de keizerlijke hofhouding bezig geweest om al het materiaal over Hirohito te verzamelen. Van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen, tot observaties van diplomaten en bezoekers. De verwachting is dat 13 boeken worden uitgegeven, waar wetenschappers al lang naar uitkijken om antwoord te krijgen op vragen over bijvoorbeeld de rol van de keizer in de Tweede Wereldoorlog en bij de capitulatie van Japan.

  Verzamelde materiaal

  Het is voor het eerst dat het verzamelde materiaal, dat formeel wordt aangeboden aan Hirohito's zoon en opvolger, ook meteen wordt vrijgegeven. In het verleden gingen daar soms tientallen jaren over heen, of werd slechts een gedeelte gepubliceerd om de keizer niet te beschadigen.

  Akihito heeft vorige maand bij zijn 80e verjaardag gezegd dat de oorlogstijd de meeste indruk op hem heeft gemaakt, waarbij hij met name stilstond bij het lijden van de bevolking. Hij benadrukte nog eens het belang van vrede. De keizer maakte duidelijk dat hij ondanks zijn hoge leeftijd zijn werkzaamheden zal voortzetten. Dat is nu eenmaal de verplichting die hij in 1989 op zich heeft genomen.

  7 januari 2014 - 10:41