×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japans kabinet keurt aftreden Akihito goed

  Japans kabinet keurt aftreden Akihito goed

  Het Japanse kabinet is officieel akkoord gegaan met het voorstel dat keizer Akihito in 2019 troonsafstand kan doen. De goedkeuring was slechts nog een formaliteit. Vorige week besloot een speciale commissie, geleid door premier Shinzo Abe, dat de 83-jarige keizer kan terugtreden.


  De abdicatie van Akihito zal op 30 april 2019 plaatsvinden. Zijn oudste zoon, de 57-jarige kroonprins Naruhito, neemt een dag later plaats op de chrysantentroon. In het najaar van 2019 vindt vermoedelijk de ceremonie plaats die daarbij hoort, de zogeheten Sokui no Rei. De Japanse bevolking kan dat uitgebreid vieren, want de regering is van plan om tien opeenvolgende feestdagen in te plannen rond de inauguratie.

  Naar verwachting wordt medio 2018 bekend welke naam het nieuwe tijdperk krijgt dat ingaat zodra Naruhito keizer is. Een tijdperk duurt in Japan altijd zolang als een keizer op de troon zit. De huidige Heiseiperiode begon op 8 januari 1989, de eerste dag na de dood van keizer Hirohito.

  Het is de eerste keer in tweehonderd jaar dat een Japanse keizer aftreedt. Akihito maakte vorig jaar kenbaar dat zijn leeftijd en gezondheid het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen. De keizer onderging al eens een hartoperatie en is behandeld voor prostaatkanker.

  Akihito zal 85 jaar zijn als hij afstand doet van de troon. Hij is dan precies 30 jaar keizer geweest.

  8 december 2017 - 15:59