Italy Media Vogue Editor

Italiaanse prins biedt excuses aan aan Joodse gemeenschap

Emanuele Filiberto biedt namens de Italiaanse royals van nu en toen zijn excuses aan voor de rassenwetten die zijn overgrootvader in 1938 ondertekende, waarmee Joden in hun rechten werden beperkt en waarmee later ook hun bezittingen werden afgepakt.

De troonpretendent prins, zoals zijn titel officieel luidt, is 48 jaar en zijn familie is al sinds 1946 niet meer ‘royal’ aan de macht in Italië. Het huidige Italië kent dan ook geen écht koningshuis, maar wel allerlei nazaten met titels. En doorgaans met veel geld op de bank.

Deze Emanuele heeft een brief geschreven om zijn excuses aan te bieden aan de Joden – voor hetgeen in de jaren 30 van de vorige eeuw gebeurde, en waar ook zijn familie een rol in had. Hij heeft de brief onder meer via social media gedeeld. Volgens hem draagt het huis Savoye, waarvan hij een lid is, de last van die rol nog dagelijks met zich mee. Hij biedt met de brief excuses aan, aan de Joodse gemeenschap. En vraagt om vergiffenis.

Italiaans media gaan los op de brief van de prins. Veel journalisten en historici denken dat Emanuele dit enkel doet omdat hij aandacht wil. Holocaust-wetenschapper Marcello Pezzetti zegt bovendien dat de brief in deze vorm vrij nutteloos is en dat vergeving een ’typisch christelijk begrip’ is, omdat Joden geen fouten kunnen vergeven waar ze niet persoonlijk onder te lijden hebben gehad.

Onder meer op Twitter deelde de prins zijn brief met excuses. Uiteraard is deze in het Italiaans.

En hij is ook actief op Instagram. Dit was de nieuwjaarswens van Emanuele, een waterijsje met de kleuren van de Italiaanse vlag.

Emanuele Filiberto Screenshot Instagram

LEES OOK:

Eloise en haar uitgroei: ‘nog even geduld’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Twitter @efsavoia, Instagram @efsavoia