Thailand Politics Protest

Heftig: Thaise politie grijpt hardhandig in bij protest tegen Thaise koning

Zaterdag heeft de Thaise politie met groot vertoon van macht hardhandig ingegrepen bij een demonstratie tegen de wet op majesteitsschennis. Demonstranten die bij het verkeersknooppunt Victory Monument in Bangkok spandoeken wilden ontvouwen werden meteen aangepakt en afgevoerd.

De demonstranten, grotendeels bestaande uit studenten, wilden hun ongenoegen kenbaar maken over de ‘lèse majesté’-wet die de afgelopen maanden weer royaal is toegepast. Volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie zijn sinds november niet minder dan 43 demonstranten op basis van die wet aangeklaagd. De maximumstraf is vijftien jaar cel, per aanklacht. Enkelen zijn meer dan tien keer beschuldigd van majesteitsschennis.

In Thailand wordt sinds vorig jaar gedemonstreerd voor meer democratie, wijziging van de door de militaire junta opgestelde grondwet, aftreden van de regering en vrije verkiezingen. In de zomer kwamen daar hervorming van de monarchie en afschaffing van de draconische wet op majesteitsschennis bij. Daarmee was een taboe doorbroken want juist vanwege die wet durfden de meeste Thai hun ongenoegen over koning Vajiralongkorn of de monarchie niet te uitten. Nu is regering weer begonnen met het toepassen van de wet om de protesten te stoppen. Met een stroom van aanklachten tot gevolg.

LEES OOK:

Prins William ziet licht aan het einde van de tunnel

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.