Curacao Willemstad Bon Futuro

Heftig: Prins Paul moet gevangenis in

Dat is flink schrikken voor de Roemeense bevolking en royals! Donderdag is de Roemeense prins Paul in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf. Dat heeft het Hof van Cassatie in Boekarest bepaald. De 72-jarige Paul krijgt daarmee een zwaardere straf dan het Hof in de stad Brasov hem een jaar geleden oplegde. Toen kreeg hij slechts drie jaar voorwaardelijke straf.

De geschiedenis van Paul-Philippe Hohenzollern of Paul Lambrino, zoals hij ook werd genoemd, is deels tragische en deels kleurrijk. Hij is een kleinzoon van koning Carol II (1893-1953). Die huwde als kroonprins in 1918 zonder toestemming van toenmalig koning Ferdinand over de grens in Odessa met de Roemeense ‘Zizi’ Lambrino. Een jaar later werd het huwelijk geannuleerd, maar daarna gaf ‘Zizi’ nog het leven aan een zoon: Mircea.

Kroonprins Carol deed wat zijn vader graag wilde en huwde in 1921 officieel met de Griekse prinses Elena. In oktober van dat jaar kregen ze een zoon: Mihai, die tijdens zijn lange leven (hij overleed in 2017) twee keer koning van Roemenië werd. Vader Carol bleef op liefdesgebied avontuurlijk, scheidde en trouwde opnieuw en overleed uiteindelijk in ballingschap in Portugal.

Zoon Mircea ging daarna op zoek naar wettelijke erkenning en het recht op het gebruik van de prinsentitel, zijn kleinzoon Paul eiste ook de eerste plaats in de troonopvolging op. Rechtbanken in Frankrijk en Portugal gaven hen gelijk en na de val van het communisme gaf het Roemeense Hof van Cassatie in 2011 aan Paul inderdaad zijn titel en het recht op een deel van de erfenis van zijn grootvader.

Een rijkdom die Paul niet bleek te kunnen dragen. Hij liet zich in de jaren 2003-2006 door zakenman Remus Truica verleiden tot onderhandse verkoop van een deel van zijn nieuwe bezit, een boerderij en een bos. Hij kocht ambtenaren om en ontdook de belastingen, waardoor de staat zo’n 9,5 miljoen euro misliep. Paul, in 2011 nog gast op de bruiloft van prins Albert van Monaco, kreeg huisarrest en nu dus gevangenisstraf. De zakenman kreeg zeven jaar. Acht veroordeelden moeten samen ook een miljoen euro ophoesten, te betalen aan het Roemeense Staatsbosbeheer.

Het Roemeense koningshuis heeft zich altijd fel verzet tegen welke erkenning van Mircea en Paul dan ook; koning Mihai had met zijn vader geen contact en wenste dat ook niet met Paul en Mircea.

LEES OOK:

Charles en Camilla in vaccinatieziekenhuis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.