Griekse ex-koning keert terug naar vaderland

Waar veel Grieken hun door de crisis getroffen land proberen te ontvluchten, keert ex-koning Constantijn II juist terug. De Britse krant The Guardian schrijft dat hij zijn huis in de Londense wijk Hampstead heeft verkocht en voorlopig gaat wonen in de kustplaats Porto Heli. Daar hebben ook koning Willem-Alexander en zijn gezin een vakantiehuis.

De huizenprijzen in Londen stijgen flink, dus wist de ex-koning zijn woning te verkopen voor 9,5 miljoen Britse pond, wat omgerekend zo'n 11 miljoen euro is. Constantijn en zijn vrouw Anne-Marie, die van geboorte een Deense prinses is, hopen een appartement in Athene te vinden. Daar zijn de huizenprijzen juist gedaald, dus het koningspaar heeft op het juiste moment toegeslagen.

De Griekse koninklijke familie moest hun land in 1967 verlaten, na een militaire coup en een mislukte tegencoup. In 1974 besliste het Griekse volk per referendum dat de monarchie definitief moest worden afgeschaft en vestigden Constantijn en zijn gezin zich in Londen. Ook nam de socialistische regering hem in 1994 al zijn bezittingen en Griekse staatsburgerschap af. Tien jaar later was de koninklijke familie echter weer welkom in Griekenland en werden ze door toenmalig president Stefanopoulos rondgeleid in hun voormalig paleis, tegenwoordig residentie van de president.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen