×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Grieks koningspaar viert gouden huwelijk in Athene

  Constantijn en Anne-Marie met familie en vrienden in Akropolis museum

  Grieks koningspaar viert gouden huwelijk in Athene

  Koning Constantijn en koningin Anne-Marie hebben met een groot diner in het Akropolis museum in Athene een begin gemaakt met de festiviteiten ter gelegenheid van hun gouden huwelijk. Onder de aanwezigen waren Constantijns zussen prinses Irene en koningin Sofia van Spanje.


  Dat Constantijn en Anne-Marie hun gouden bruiloft in Griekenland kunnen vieren, zou 10 jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Nadat het Griekse kolonelsbewind in 1973 een einde maakte aan de monarchie en die beslissing een jaar later in een referendum ondersteund zag, was de al sinds 1967 in ballingschap levende ‘koning der Hellenen’ niet welkom.

  Er was een bittere strijd over de in beslag genomen koninklijke bezittingen, een strijd die tot aan het Europese hof voor de mensenrechten werd gestreden. Constantijn kreeg op de meeste punten gelijk, maar hij kreeg het familiepaleis in Tatoi desondanks niet terug. De Griekse regering gaf hem in plaats daarvan een schadeloosstelling, met veel misbaar gehaald uit het rampenfonds.

  Deense koningin

  Pas rond de Olympische Spelen in 2004 normaliseerden de verhoudingen. Constantijn werd toen zelfs door de president ontvangen, in het tot presidentieel paleis omgedoopte voormalige koninklijk paleis. Met zijn familie brengt de koning – aan die titel houdt hij vast – nu regelmatig veel tijd door in Griekenland zonder dat dit tot opschudding of opwinding leidt.

  Voor het huwelijksfeest komen ook de zussen van koningin Anne-Marie naar Athene, de Deense koningin Margrethe en prinses Benedikte.

  18 september 2014 - 10:53