40b719cdc99212939dc7d366920b9d8e 5

Goed nieuws! Deze royals stappen in het huwelijksbootje

Feestelijk nieuws voor Russische royals! De 39-jarige grootvorst George Mikhailovich heeft zich in december verloofd met de Italiaanse diplomatendochter Rebecca Bettarini. Dat heeft de persdienst van het voormalige Russische keizerhuis donderdag bekendgemaakt. De 38-jarige Rebecca heeft zich bekeerd tot het Russisch-orthodoxe geloof en heeft een nieuwe naam aangenomen, Victoria Romanovna. De bruiloft is gepland in het najaar.

George is enig kind van de 67-jarige grootvorstin Maria Vladimirovna en een nakomeling van tsaar Alexander II (1818-1881). Zijn moeder claimt sinds 1992 aan het hoofd te staan van de keizerlijke Romanov-familie. Een claim die niet algemeen wordt erkend, maar wel is gebaseerd op de aloude opvolgingsregels van het tot 1918 in Rusland regerende keizerhuis. Daarin werd bepaald dat vrouwen pas voor opvolging in aanmerking kwamen indien er geen rechtmatige mannelijke opvolgers waren. Maria’s vader, grootvorst Vladimir Kirrilovich, was zelf die laatste mannelijke nakomeling.

De grootvorst voldoet met de keuze van zijn echtgenote echter niet aan de dynastieke wetten van het keizerhuis. Die schrijven voor dat hij met een partner van gelijke rang moet trouwen en niet met een burger. Het wordt dan ook een morganatisch huwelijk, zo bevestigden verschillende bronnen. De bruid wordt door haar huwelijk dan ook geen grootvorstin, maar slechts prinses en eventuele kinderen treden niet in de rechten van hun vader.

LEES OOK:

Zo steunt Willem-Alexander lokale boekhandels

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.