Máxima En Beatrix Foto 3

Dit zijn de 10 rijkste Europese royals

Altijd al willen weten wie de meeste miljoenen heeft? Al is een en ander nog knap lastig te berekenen, want het omvat vaak zaken als paleizen, kroonjuwelen, grond én een jaarlijks salaris. Maar je nieuwsgierigheid wint het vast van je…

Bekend is wel dat veel vorstenhuizen enorm vermogend zijn. Maar hoe leuk is het om eens een degelijk en overzichtelijk top-10-lijstje te zien van de – naar schatting – rijkste Europese royals? Scroll mee door de lijst en verbaas je over de spaarcenten van deze prinsen, koninginnen, prinsessen en meer!

10.

Op nummer 10 vinden we de Belgische koning Filip. Met een geschat vermogen van 10,8 miljoen euro een mooie hekkensluiter van de lijst.

9.

Felipe van Spanje doet het meteen een stuk ‘beter’: die zou ongeveer 16,7 miljoen euro waard zijn. Een aantal jaar geleden bracht hij overigens zélf zijn salaris naar beneden, toen er crisis heerste, vond hij dat een passende zet.

8.

En dan koning Harald van Noorwegen. Achter zijn naam staat niet minder dan 25 miljoen euro. Harald betaalt ook nog eens geen vermogensbelasting.

7.

Topografisch ietsje naar beneden, in Denemarken, blijkt koningin Margrethe er ook warmpjes bij te zitten. Zij is 33,4 miljoen euro waard.

6.

En we blijven nog even in Scandinavië, want op nummer 6 prijkt Carl Gustaf – koning van Zweden. 58,4 miljoen euro zou hij hebben. Al is ‘hebben’ berekend, op basis van bijvoorbeeld onroerend goed en openbare stukken over de kosten van het koningshuis, per land, per jaar.

5.

Een enorme sprong omhoog. Beatrix staat op nummer 5 en laat Carl Gustaf op nummer 6 meteen ver achter zich. Beatrix’ vermogen wordt op 167 tot 250 miljoen euro geschat. Wauw. Ook de jaarlijkse uitkering aan Beatrix (en Willem-Alexander en Máxima) is vrij van belasting, dus ze mag er alles van houden.

4.

Niet heel verrassend vinden we ook queen Elizabeth in de top-5. Zij heeft een vermogen van tussen de 418 en 500 miljoen euro. Dicht bij een half miljard dus! Overigens is voor een flink deel van die waarde ook meegenomen: de kroonjuwelen en ook Buckingham Palace. Dit is officieel bezit van de staat. Andere kastelen en paleizen zijn dan wél weer echt in haar bezit.

3.

Albert van Monaco is rijk geboren en zal dat altijd blijven. 830 miljoen euro achter zijn naam maar liefst. We schreven eerder al over Monaco dat er meer rijke mensen dan modaalverdieners wonen. De dwergstaat is een belastingparadijs en vele beroemdheden, waaronder F1-coureurs, hebben er een (tweede, derde…) huis.

2.

Henri van Luxemburg is groothertog, geen koning of prins en dit bedrag doet je bijna van je stoel vallen: 3,3 miljard euro is de lange vorst waard!

1.

En op nummer 1 vinden we Hans Adam II van Liechtenstein. De 76-jarige prins is niet minder dan 4,1 miljard euro waard. Hij kan dus makkelijk een feestje geven voor iedereen die net buiten de top-10 viel.

Beatrix Bij Onthulling Gebrandschilderd Raam Laurenskerk
Elizabeth
Koning Harald Noorwegen Screenshot Instagram Februari 2021
Denmark Royalty
koning filip belgië

LEES OOK:

Wist je dat Amalia ‘officieel’ geen troonopvolger kan zijn in dít geval?

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Business Insider. Beeld: ANP, ANP/EPA