Charlene En Albert Foto 3

Deze 9 royals deden zelf mee aan de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn in volle gang en veel koninklijke families zijn (normaal gesproken) trouwe gasten op de tribunes. Maar wist je ook dat er een hoop royals zelf mee hebben gedaan aan de Olympische Spelen? Wij selecteerden er een aantal.

Koning Constantijn II

De laatste koning van Griekenland (1964-1973) Constantijn II deed in de Olympische Zomerspelen van 1960 mee en won met zijn zeilteam een gouden medaille.

Spaanse koninklijke familie

De Spaanse koninklijke familie heeft het zeilen in hun blauw bloed zitten, want maar liefst vier royals deden ooit mee aan de Olympische Spelen. Kroonprins Felipe van Spanje zat in 1992 in het Spaanse zeilteam, zijn moeder koningin Sofia deed in 1960 mee met het zeilen – wel in het Griekse team – en zijn vader Juan Carlos deed in 1972 mee aan de Olympische Spelen. Felipes zusje Cristina kon natuurlijk niet achterblijven en ook zij zat in het Spaanse zeilteam tijdens de Spelen van 1988.

Albert van Monaco

Albert II van Monaco heeft vijf (!) keer meegedaan aan de Olympische Spelen. Hij zat in het bobsleeteam en deed mee in 1988, 1992, 1998 en 2002. Sportief!

Charlène van Monaco

Zijn vrouw Charlène van Monaco heeft ook meegedaan aan de Spelen. In de Zomerspelen van 2000 in Sydney zwom ze voor de Zuid-Afrikaanse ploeg de estafette. Ze werden vijfde, dus helemaal niet slecht! Charlène heeft verschillende nationale titels op haar naam staan.  

Koning Olav van Noorwegen

Zeilen is een populaire sport onder de royals, want ook voormalig koning Olav van Noorwegen deed mee als zeiler in de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam. Hij won zelfs een gouden medaille!

Prinses Nathalie of Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Het nichtje van de Deense koningin Margrethe deed in 2008 mee aan de Spelen in Peking én haalde met haar team een bronzen medaille. In 2012 mocht ze weer meedoen, maar ging ze zonder medaille weer terug naar huis.

Lees ook: Koningspaar wenst Nederlandse sporters op Olympische Spelen succes

Bron: Nouveau.nl / Beeld: ANP