Placeholder

Boekarest wil park vernoemen naar koning

De Roemeense hoofdstad Boekarest wil het Herastrau Park vernoemen naar de begin deze maand overleden koning Mihai. Volgens burgemeester Gabriela Firea is dat een passend eerbetoon: 'De grond van het park is ooit aan de stad geschonken door de koninklijke familie, en het Elisabeta Paleis bevindt zich in de nabijheid. Het is een zeer geschikte plek'.

Het voorstel om er het Koning Mihai Park van te maken, werd door de gemeenteraad met 39 stemmen vóór en twaalf onthoudingen aangenomen. Roxana Wring van de politieke partij USR had haar reserves. De koninklijke familie was niet om een mening gevraagd en ook was er geen publiek debat gehouden: 'Het hele land moet koning Mihai eren, maar dat betekent nog niet dat er geen overleg moet zijn'. 

De burgemeester kreeg ook scherpe kritiek omdat ze meteen na de dood van de koning had voorgesteld om een groot plein in Boekarest naar hem te vernoemen, een voorstel dat ze een dag later al weer introk. Firea werd opportunisme verweten, en meeliften op de plotselinge populariteit van de in 1947 door het communistische bewind aan de kant gezette koning.