100.000 Russen in processie voor herdenking moord Romanovs

Zo'n 100.000 Russen liepen mee tijdens een jaarlijkse pelgrimstocht ter ere van de Russische tsarenfamilie. Precies 100 jaar geleden werd het gezin van de laatste tsaar Nicolaas II op brute wijze uitgemoord. De pelgrims liepen in processie onder leiding van de orthodoxe patriarch Kirill

Door Rick Evers

De laatste tsaar Nicolaas II, zijn vrouw en hun vijf kinderen werden samen met hun arts en drie personeelsleden vermoord in de nacht van 16 op 17 juli 1918. Ze werden na anderhalf jaar gevangenschap doodgeschoten, nadat de revolutie in februari 1917 was uitgebroken. De processie startte maandagavond bij de Kerk op het Bloed, dat gebouwd is op de plek waar het huis stond waar het gezin Romanov woonde en uiteindelijk werd vermoord. De tocht leidde naar Ganina Jama, de plek met de mijnschacht waar de lichamen in eerste instantie werden gedumpt, zo'n twintig kilometer verderop. Daar werd door de patriarch een plechtigheid gehouden.

St. Petersburg

De resten van de lichamen, althans van een groot deel van het gezin, liggen inmiddels in Sint Petersburg, waar ze in 1998 zijn herbegraven. De lichamen van tsarevitsj Aleksej, de 'kroonprins', en zijn zus, prinses Maria, werden echter in 2007 pas teruggevonden op een andere plek. De kerk erkent echter de vondst van de lichamen niet, ondanks sluitend bewijs door DNA-onderzoek. Het zou namelijk betekenen dat Ganina Jama niet de laatste rustplaats van de Romanovs zou zijn. Wel is de patriarch van plan het te bespreken bij een eerstvolgende conferentie.